Συντήρηση

Όπως όλες οι κατασκευές που είναι εκτεθειμένες σε εξωτερικές συνθήκες, έτσι και το ξύλινο κούφωμα έχει ανάγκη από την κατάλληλη προστασία. Το δύσκολο αυτό έργο καλούνται να επιτελέσουν τα σύγχρονα υδατοδιαλυτά βερνίκια των ξύλινων εξωτερικών κουφωμάτων.

Οι αυξημένες απαιτήσεις ξεκινούν από την πρώτη ύλη του προϊόντος, δηλαδή το ξύλο. Παρόλα τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά του ως πρώτη ύλη για κάθε είδους κατασκευή (θερμοηχομονωτικές ιδιότητες, ευκολία κατεργασίας, ευελιξία κατασκευών, αντοχή στο χρόνο, φιλικότητα προς το περιβάλλον, αισθητική κλπ.), υπάρχουν και κάποια ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά που πηγάζουν από το γεγονός ότι πρόκειται για προϊόν βιολογικών διεργασιών και όχι για τεχνητό – βιομηχανικό δημιούργημα, του οποίου μπορούμε να προσδιορίσουμε τις ιδιότητες εκ των προτέρων, δηλ. κατά την παραγωγή του.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που προσπαθούμε να ελέγξουμε είναι η υγροσκοπικότητά του. Πρόκειται για την ιδιότητα που έχει το ξύλο να προσλαμβάνει ή να αποβάλλει υγρασία, αυξάνοντας ή μειώνοντας τον όγκο του αντίστοιχα, ανάλογα πάντα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στις οποίες εκτίθεται. Επίσης προσπαθούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολής του ξύλου από μύκητες, έντομα ή άλλους μικροοργανισμούς. Για να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω ενδεχόμενα προβαίνουμε στον εμποτισμό του ξύλου, αφού βέβαια έχουμε ολοκληρώσει την ξήρανσή του, έτσι ώστε η υγρασία του να κυμαίνεται από 10% έως 12%. Τα σύγχρονα υδατοδιαλυτά υλικά εμποτισμού προσφέρουν άριστη προστασία από μύκητες κυάνωσης και σήψης, ενώ παράλληλα μειώνουν την απορρόφηση της υγρασίας, ακόμα και στις ευαίσθητες περιοχές του ξύλου (σόκορα).

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι ανεπιθύμητες μεταβολές στον όγκο του εξαιτίας της υγρασίας.

Μετά από τον εμποτισμό εφαρμόζονται τα αστάρια και οι τελικές βαφές – φινιρίσματα. Αυτά τα προϊόντα παρέχουν στο κούφωμα επιπλέον προστασία από τις εξωτερικές συνθήκες, όπως ακραίες μεταβολές θερμοκρασιών, αυξομειώσεις υγρασίας στην ατμόσφαιρα, υπεριώδη ακτινοβολία, κλπ.

Τα σύγχρονα βερνίκια εξωτερικών κουφωμάτων ανταποκρίνονται με επιτυχία στις απαιτήσεις ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας, προσφέροντας τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Ελαστικότητα, η οποία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα τόσο στα αστάρια όσο και στα προϊόντα τελικής βαφής. Χάρη στην ελαστικότητά τους, τα προϊόντα αυτά συνεχίζουν να προσφέρουν προστασία στο κούφωμα όχι μόνο σε περίπτωση μεταβολής του όγκου του ξύλου λόγω συστολών – διαστολών, αλλά ακόμη και σε ενδεχόμενο μηχανικής καταπόνησης (κρούσης). Το βερνίκι δεν “σπάει”, η προστατευτική μεμβράνη του βερνικιού παραμένει ανέπαφη
  • Διείσδυση και προσκόλληση στη δομή του ξύλου
  • Ομοιόμορφη κάλυψη των πόρων και δημιουργία ομοιογενούς επιφάνειας που εμποδίζει την υγρασία να εισέλθει στη μάζα του ξύλου
  • Διαπερατότητα στους υδρατμούς, έτσι ώστε η υγρασία εντός του ξύλου να μεταφέρεται προς τα έξω

Ολα αυτά τα προϊόντα πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας, ενώ παράλληλα είναι ελεγμένα σύμφωνα με τους πιο απαιτητικούς κανονισμούς για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα κιτ συντήρησης που προσφέρουν οι κατασκευαστές βερνικιών. Πρόκειται για σετ που στην πιο απλή τους μορφή αποτελούνται από ένα καθαριστικό υγρό και ένα γαλάκτωμα. Η εφαρμογή τους είναι πανεύκολη και διαρκεί λίγα λεπτά, ενώ τα οφέλη που αποκομίζει κανείς είναι τεράστια: το κούφωμα προστατεύεται και διατηρεί τη φρεσκάδα του για πάρα πολλά χρόνια.